Panouri solare - Firma Panouri Fotovoltaice - SolarTraders

Panouri Fotovoltaice și Baterii de Stocare: Cum Funcționează Sistemul Complet

Ce facem ?

În căutarea unor surse de energie mai curată și mai sustenabilă, mulți oameni se întorc către panourile fotovoltaice pentru a produce electricitate din lumina solară. Cu toate acestea, pentru a face utilizarea energiei solare cât mai eficientă și pentru a avea acces la electricitate atunci când soarele nu strălucește, un sistem complet care include și baterii de stocare este adesea o alegere inteligentă. Acest articol vă va introduce în lumea panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare, explicând cum funcționează aceste două componente esențiale ale unui sistem solar.

1. Panourile Fotovoltaice: Transformarea Luminii Solare în Electricitate

În inima oricărui sistem solar se află panourile fotovoltaice (PV). Aceste panouri sunt fabricate din celule fotovoltaice, care sunt de obicei realizate din siliciu. Principiul de bază al funcționării panourilor solare este efectul fotovoltaic, care constă în transformarea luminii solare în electricitate. Iată cum funcționează acest proces:

 • Absorbția Luminii Solare: Panourile solare sunt expuse la lumina solară, iar celulele fotovoltaice absorb fotonii de lumină.
 • Generarea Curentului Electric: Atunci când fotonii sunt absorbiți, ei transferă energie electronilor din celulele fotovoltaice, determinându-i să se miște și să creeze un curent electric.
 • Curent Continuu (CC): Curentul electric generat de celulele fotovoltaice este de obicei un curent continuu (CC).

2. Invertorul: Transformarea Curentului Continuu în Curent Alternativ

Majoritatea dispozitivelor și echipamentelor din gospodărie funcționează cu curent alternativ (CA), deci următorul pas important este transformarea curentului continuu (CC) generat de panouri în curent alternativ. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui dispozitiv numit inversor solar.

 • Inversia Curentului: Inversorul preia curentul continuu de la panouri și îl convertește în curent alternativ, care este utilizat în mod obișnuit în locuințe și industrie.
 • Distribuția Electricității: Curentul alternativ generat este distribuit în locuință pentru a alimenta toate dispozitivele și aparatele electrice.
ezgif.com gif maker 6

3. Bateriile de Stocare: Păstrarea Energiei pentru Utilizare Ulterioară

Una dintre marile provocări ale energiei solare este faptul că producția sa variază pe parcursul zilei și este inexistentă pe timp de noapte. Acesta este locul în care intervin bateriile de stocare. Funcția lor principală este să păstreze surplusul de energie generat de panouri fotovoltaice în timpul zilei, astfel încât să poată fi utilizat atunci când nu există lumină solară disponibilă.

 • Stocarea Energiei Solare: În timpul zilei, excesul de energie produs de panouri este folosit pentru a încărca bateriile de stocare.
 • Utilizarea Energiei Stocate: Pe timp de noapte sau în timpul zilelor înnorate, bateriile de stocare eliberează energia stocată pentru a alimenta locuința sau afacerea.
 • Optimizarea Consumului Propriu: Sistemele cu baterii permit proprietarilor să optimizeze consumul propriu de energie solară, reducând dependența de rețeaua electrică publică.

4. Controlul și Monitorizarea Sistemului

Un alt aspect crucial al unui sistem solar complet este controlul și monitorizarea acestuia. Tehnologiile moderne permit proprietarilor să aibă o privire detaliată asupra performanței sistemului lor solar.

 • Monitorizarea Performanței: Sistemele de monitorizare avansate oferă informații în timp real despre câtă energie a fost generată și consumată.
 • Detectarea Defecțiunilor: Dacă există probleme sau defecte în sistem, acestea pot fi detectate și remediate rapid.

5. Beneficiile unui Sistem Solar Complet

Un sistem solar complet care include panouri fotovoltaice, un inversor și baterii de stocare oferă numeroase beneficii:

 • Independență Energetică: Proprietarii pot deveni mai independenți energetic și pot reduce semnificativ facturile de utilități.
 • Utilizarea Energiei Verzi: Energia solară este o sursă de energie verde, nepoluantă și durabilă.
 • Stocarea Energiei: Bateriile de stocare permit utilizarea eficientă a energiei pe tot parcursul zilei și al nopții.
 • Reduzerea Dependentei de Rețeaua Electrică: Proprietarii pot reduce dependența de rețeaua electrică publică.

În concluzie, un sistem complet de panouri fotovoltaice și baterii de stocare reprezintă o soluție semnificativă pentru generarea de energie electrică curată și sustenabilă. Panourile fotovoltaice transformă lumina solară în electricitate, iar bateriile de stocare permit păstrarea surplusului de energie pentru a fi utilizat atunci când nu există soare. Acest sistem oferă beneficii majore, cum ar fi independența energetică, utilizarea energiei verzi, stocarea eficientă a energiei și reducerea dependenței de rețeaua electrică publică.